сряда, 3 декември 2008 г.

Какво мислят вегетарианците Дарвин, Нютон и Айнщайн за връзката между интелигентността и консумацията на месо?

В любимите ни интернет форуми често срещаме позицията, че именно месото осигурява най-важните „суровини”, за развиването на човешкия мозък (като отделна личност, а не като вид през вековете). Дали това е така, реших да проверя една декемврийска сутрин, зареден с жeлирани бонбони, пуснат до дупка климатик и няколко свободни часа пред лаптопа.

Оказа се, че такъв научен факт няма никъде в „Google”, а каквото липсва там е или много много секретна тайна, или просто не съществува. Няма да размишляваме кой от двата е правилният отговор в случая, защото винаги съм бил на мнение, че фактите от реалния живот са по-тежки от всяка празна теория. Реших да се поровичкам из мрежата и да оспоря или потвърдя две доста тиражирани сред противницте на вегетарианството (без каквото и да е медицинско или биологическо образование) идеи: тази за връзката между яденето на месо и интелекта на човек и връзката между вегетарианството и нездравия вид.

Само след десетина минути вече имах сериозни основания да смятам, че първата е повече от недостоверна. Попаднах на няколко престижни научни сайта, в които бяха публикувани списъци с известни вегетарианци от историята на човечеството. Интересното в случая е не само количеството им, не само качеството (някои от най-големите имена в развитието на човешкия интелект), но и разположението им в правата на историята.

От една страна, първите известни вегетарианци можем да забележим още през 600-700г. преди Христа (древногръцките философи и математици Питагор и Аристотел), като без да пропускат епоха, те достигат до ден днешен. Това веднага може да ни доведе до само един извод: щом сред най-великите умове и творци в човешката история съществуват стотици вегетарианци, започвайки броенето им векове преди Новата Ера, то теорията, че без месо развитието на човешкия мозък не е толкова интензивно, мигновено е отхвърлена. От друга страна, броят на тези така важни за развитието ни индивиди се покачва правопропорционално на годините, т.е. все повече от хората, „построили” света, в който живеем, приемат и осъзнават вегетарианството като етична норма.


И за да не бъда голословен, ще спомена само няколко от тези имена: вече коментираните Аристотел и Питагор; Исак Нютон, може би най-важният физик, наред с Айнщайн. Айнщай ли споменах? Той също е вегетарианец! И не защото месото му е неприятно на вкус, а поради етични причини. „Нищо няма да бъде по-здравословно за човек и по-важно за оцеляването на жовота на тази планета от еволюирането към вегетарианска диета.” – казва той. Друг гениален откривател, отрекъл се от яденето на живи същества, е практически създателят на модерната биология Чарлз Дарвин.

Но да оставим науката и да погледнем изкуството. Вегетарианците Винсент Ван Гог и Леонардо Да Винчи са сред най-важните законодатели на изобразителното изкуство изобщо. Можем да споменем и Хенри Форд, Боб Дилън, Ганди, принцеса Даяна, всички от Бийтълс...

Даже и създателят на „Семейство Симпсън” човекът-нечовек Мат Грьонинг не хапва месо!


Колкото до връзката между вегетарианството и нездравия вид, във видеото по-долу може да видите колко „нездраво ” изглеждат хора като: Брад Пит, Пинк, Алиша Силвърстоун, Натали Портман, Джош Харнет , Лив Тайлър, Кристина Апългейт („Женени с деца”) и др.

P.S. Има и няколко екземпляра като Челси Клинтън (дъщерята на бившия президент на Щатите Бил Клинтън), които са доста ънфесъбъл, но там са виновни мама и татко, а не броколите. Колкото до умствения потенциал на Аврил Лавин – това може би е единственото доказателство в полза на месото :)



Очаквайте съвсем скоро и статия, посветена на други грешни митове за вегетарианството, доказани този път не от мен, а от доста по-умни хора.

1 коментар:

sofia каза...

nadjavam se che znaesh che jeliranite bonboni se pravjat s jelatin,koito se proizvejda ot kokali,no da ima i s pektin i dr v bio magazinite itn