понеделник, 17 ноември 2008 г.

Първият борец за права на животните - 600 години преди Христа!


Почти 3000 години е възрастта на движението за етично отношение към животните.

Това го нарежда сред най-старите социални въжделения от зараждането на човечеството до днешни дни. Според историческите източници, около 600 години преди Христа гениалният Питагор използва риториката на днешните активисти.

Не, няма грешка. Говорим точно за същия човек, за когото се сещате и вие! Съгласно порядките и вярванията на своето време, представата му за връзката между животните и хората в днешни дни изглежда доста митична. Според Питагор, след като човешкото тяло умре, душата му се вселява в животно. Древните писания дори са запечатали интересна битова сцена, в която математикът мъмри минувач, подритнал куче.
"Не го закачай!" - провикнал се Питагор - "Това е духът на мой приятл. Познах го по гласа, щом го ритна." Тази представа за света, разбира се, е доста далеч от нашата, но в едно свое измерение е вечно актуална.

Животните също имат душа.

Подобни разбирания за света таи и гениалният "пра-активист" Леонардо ДаВинчи. Според информацията, която е достигнала до нас през вековете, той също като Питагор е бил вегетарианец и често се е изказвал против лова и издевателствата над животинките. Художникът обаче достига съвсем друго ниво на разбиране на проблема. Тук за първи път (при известна личност от такъв калибър, иначе съществуват доста трактати, посветени на етичното отношение към животните от по-малко популярни интелектуалци) се споменава думичката "свобода". Леонардо често е купувал клетки, пълни с птици с парите, препечелени от творбите си и ги освобождавал мигновено след покупката.

Десетки са гениалните личности в човешката история, които са били запленени от борбата за права на животните. Сред тях е и един от най-великите романисти на всички времена Толстой, който коментира :

“Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.”


Кои са останалите бележити исторически личности, съпричастни към каузата и какво са казали по темата, ще научите в следваща статия съвсем скоро.

В заключение искам да кажа, че ако движението за етично отношение към животните е мода, то това вероятно е най-старата шибана мода, за която се сещам.

Няма коментари: