петък, 26 юни 2009 г.

Правителството на Австрия: "Всеки активист за права на животните в страната ще бъде разследван!"



Дори Памела Андерсън не успя да ги усмири!

Над 100 организации и хиляди граждани от цял свят протестираха срещу репресиите в Австрия миналата седмица. Да не би да имам предвид Иран? Не, имам превид точно Австрия – почитан член на Европейския съюз с богата история и претенции за един от стожерите на културата на Стария континент .


В последните години движенията за социална справедливост и това за права на животните постигнаха сериозни резултати от гледна точка на обществена подкрепа. Десетки хиляди евро/долари бяха дарени от обикновени граждани в полза на кампании срещу жестокостта към животните. Това направи акциите много по-добре организирани и чести. Особено в Австрия. Защитниците на животните там се увенчаха с успех в нормативната база на страната - през 1998г. се забраняват фермите за отглеждани на животни за целите на модната индустрия, през 2002г. се забранява използването на диви животни в циркове, забрана за държене на животните в малки клетки (представете си кокошка, която дори не подозира, че може да мърда крилете си – честа практика при добива на яйца на запад), през 2006г. се забраняват опитите върху всички видове маймуни, през 2007г. се забранява клетъчното отглеждане на зайци. Всеки средно интелигентен човек ще се досети, че това е удар върху нечии икономически интереси. И тук започва ходенето по мъките на десетки активисти (и под активист разбирай и себе си – човек, който случайно е попаднал на сайт за права на животните и е написал коментар: „Ужасна история! Как ги мъчат тия животинчета.”).



Документи, представени в медиите, показват, че през 2004г. представители на бизнеса, свързан с животни (мода, храна, забавление, лов) провеждат среща с правителството. Те са притеснени от скоростта, с която движението печели победи на (забележете!) законово равнище. Дали това има нещо общо с последвалите събития, вероятно ще се досетите и сами.

Започва истински детективски екшън. Документите показват, че банковите сметки на над 30 активисти са били следени (сещате се, че това се прави при съмнения за финансиране на терористични акции, което е смешно – това са мирни демонстрации, което е пределно ясно на всеки); телефоните на над 20 активисти са подслушвани, а мейлите на много повече проверявани; две коли са били проследявани със специално монтирани сателитни устройства (не знам колко данъци плащат австрийците, но в България за такива разкрития вероятно биха ги линчували публично). АГЕНТИ ПОД ПРИКРИТИЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАДАЧА ДА СЕ ВНЕДРЯТ В ДВИЖЕНИЕТО! Монтират се миникамери в домове на активисти и места, в които се срещат с хора със сходни виждания. Това продължава 18 месеца! В карйна сметка, след разхищаването на стотици хиляди евро, полицията признава, че НИТО ЕДИН ОТ ЗАПОДОЗРЕНИТЕ НЕ Е ИЗВЪРИШ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НЕ Е СМЯТАЛ ДА ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ИЛИ Е ОРГАНИЗИРАЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ИЗВЪРШЕНО ОТ ДРУГИ ХОРА.


Нещата обаче не приключват дотук. След нападенията на 11 септември в Щатите се приема понятието „криминална група” (criminal organization). Става въпрос за група от хора, които искат да окажат някакво влияние на политиката или икономиката на страната, като понякога това включва и криминални действия. И, естествено, щом активисти чупят витрини на МакДоналдс и магазини за дрехи от естествена кожа, организациите за защита на животните попадат в този параграф §278a. Не говоря абстрактно, а съвсем реално. Седемте най-големи организации за защита на животните в Австрия са обявени за легалното крило на криминална група с ресор „животни”. Това малко напомня на ИРА и политическата партия в Ирландия, която е легалното им крило. Само не е ясно как можеш да сравняваш няколко счупени витрини и освободени животни (дори и "откраднати") от лаборатории със самоубисйтвени атентати, отвличания и екзекуции?!? Според властите тази гигантска и жестока „криминална организация” е виновна за всички престъпления, свързани с правата на животните в страната. Тоест, ако аз дам 20лв на някоя от тези организации и им кажа: „Момчета, видях в интернет как убиват тези животни, жестоко е. Искам да вземете тези 20лв и да направите брошури с тях.”, автоматично се превръщам в съучастник на този „терористичен октопод”. Но най-интересното тепърва предстои!

На 21 май миналата година 23ма командоси от ядрото за борба с тероризна и 50 полицаи изпълняват едновременна акция, влизайки призори (често с взлом, както показват снимките) в къщите на 31 австрийски активисти за права на животните.
Те са арестувани и отведени в полицейски управления, без да са обвинени в нещо конкретно. Къщите на всеки един от тях са претърсвани с часове (както и тези на най-близките им роднини). Направени са ДНК тестове с проби, взети от престъпления, свързани с правата на животните. Постигнатите резултати – кръгла нула! Този извод обаче отнема 104 дни, в които арестуваните трийсет и един активисти остават в затвора. На втори септември те се прибират вкъщи и до ден днешен срещу тях не са повдигнати никакви обвинения.

Да се върнем обаче на седемте организации, обявени за едва ли не масонско-мафиотски октопод. Офисите им са претърсени. Иззети са десетки дивидита, хард дискове, мемъри карти и записки, фотографии и каквото още се сетите. Резултатите отново са: кръгла нула! Затова властите официално обявяват, че правят какво? Не приключват разследването, а започват по-голямо разследване, в което ще бъдат проверени ВСИЧКИ, РАЗГОВАРЯЛИ ПО ТЕЛЕФИОНА С АКТИВИСТИТЕ И ОРГАНИЗАЦИИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ!
Имайки предвид, че това са седемте най-големи организации за защита на животните в страната, така вече в заподозрян (и естествено подлежащ на полицейско разследване) се превръща почти всеки човек, интересуващ се от този проблем в Австрия! Ако съм селянин от Тиролските върхове и чуя нещо за това, че животните са тормозени и звънна в една от тези организации, за да питам как да се грижа по-добре за козите си, ВЕЧЕ СЪМ В СПИСЪКА И СПЕЦИАЛНО СФОРМИРАНОТО ЗА БОРБА С КРИМИНАЛНАТА АКТИВНОСТ НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ЖИВОТНИТЕ ЗВЕНО ОТ 32МА ДЕТЕКТИВИ И СЪМ СЧИТАН ЗА ЗАПОДОЗРЯН!


Движения за социална справедливост от цял свят организираха простести пред австрийските посолтва. Дори Памела Андерсън долетя във Виена с молба да се срещне с Министъра на правосъдието. Той отказа на официалното й писмо (което можеш да прочетеш тук - http://www.vgt.at/presse/news/2009/news20090505m_en.php). От своя страна Социалните демократи и Зелената партия обявиха, че ще се борят за свалянето на този позорен закон при първа възможност.

Разбираме, че след 11 септември всякакъв фундаментализъм всява паника сред горните етажи на властта, но да сравняваш милиони хора обичащи животните и няколко хиляди, счупили по някоя витрина и освободили няколкостотин животни от етични съображения с Ал Кайда и ИРА, не е дори смешно.
Миналата седмица стотици виенчани присъстваха на символичното погребение на Конституцията на Австрия пред Министерството на правосъдието.

"Невинен до доказване на противното" в Австрия вече е "Виновен до доказване на простивното" и ако свободата на словото умре там, въпрос на време е това да стане и у нас.

1 коментар:

moxata каза...

e to u nas svobodata na slovoto e po4ti kaput :)